Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze site gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Wij bewaren geen persoonlijke gegevens. Meer informatie.

Media / Application stories / Papierproducent hergebruikt energie met hulp van Atlas Copco

Papierproducent hergebruikt energie met hulp van Atlas Copco

2012-08-02

De installatie van een centrale regelaar en compressor met variabele toerentalregeling van Atlas Copco heeft geleid tot aanzienlijk lagere energiekosten voor de Duitse papierfabrikant Stora Enso. Volgens het energiemanagementteam (of werkvloerteam) heeft het bedrijf de productiekosten voor perslucht met 30% kunnen verlagen. De totale investering, inclusief alle nodige conversiewerkzaamheden, werd in een periode van slechts één jaar terugverdiend.

K1112_02_Atlas_Copco_ZH_und_ZR_Kompressoren_bei_Stora_Enso_12x18.jpg
Stora Enso produceert op zijn locatie in Hagen bijna een half miljoen ton papier per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 6.250.000.000 vellen papier van A4-formaat. Dagelijks moet ca. 170.000 m3 perslucht worden gegenereerd om de papiermachines, kalanders en de wikkel- en snijmachines te laten werken. Vijf compressoren leveren de perslucht voor het interne persluchtsysteem. Het verbruik wisselt sterk en op piekmomenten kan dat oplopen tot 5000 m3/u. In 2010 besloot het bedrijf zijn persluchtsysteem te optimaliseren en installeerde een ES 130 T centrale regelaar en een ZR 315 VSD compressor van Atlas Copco. De ES 130 T stuurt compressoren van verschillende types en capaciteit en, van verschillende merken aan. Het systeem test, bewaart en analyseert gegevens om ervoor te zorgen dat de meest geschikte compressoren worden geactiveerd. Hierdoor is het totale energieverbruik van de vijf aangesloten machines verminderd tot dicht bij het optimale bedrijfspunt. De persluchtcapaciteit wordt voortdurend aangepast om aan de vraag te voldoen. Door de geoptimaliseerde werking zijn niet alleen het energieverbruik, de CO2-uitstoot en kosten sterk verlaagd, maar wordt ook de levensduur van de compressoren positief beïnvloed.

Stora Enso heeft ook geïnvesteerd in een nieuwe ZR 315 VSD (Variable Speed Drive) compressor. Werktuigbouwkundig ingenieur Stjepan Horvat, die verantwoordelijk is voor de persluchtvoorziening in Hagen, zegt: "We hadden het probleem dat onze hoogwaardige luchtcompressoren constant tussen vollast en nullast schakelden, waarbij de regelaar soms een turbocompressor bijschakelde voor maar twee minuten." Nu, na de installatie-upgrade, leveren de originele turbocompressoren - die met een turndownratio van 70 tot 100% werken - de vereiste persluchtbasislast, terwijl de ZR315 VSD - dankzij zijn toerentalregeling - vooral in het deellastbereik werkt om steeds aan wisselende behoefte aan perslucht te kunnen voldoen. Dit is een beproefde combinatie van compressortechnologieën die extreem lange stilstandtijden, veel energieverspilling en hoge CO2-emissies voorkomt. Na de installatie van de centrale regelaar en de VSD compressor daalde het energieverbruik bij Stora Ensa met 30%, waardoor de totale investering door het bedrijf binnen een jaar kon worden terugverdiend.

Bij Stora Enso hebben duurzaamheid en energiebesparing nog een andere dimensie: De door de compressoren afgevoerde warmte wordt twee keer gebruikt. In de winter wordt de productiehal ermee verwarmd en in de zomer wordt het proceswater voor de productie ermee voorverwarmd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

  • Conrad Latham, Vice President Marketing Regio West van de divisie Oil-free Air van Atlas Copco
    Tel: +1 803 817 72 00 of e-mail: conrad.latham@us.atlascopco.com 

  • Christophe Browaeys, Product Marketing Specialist Z Compressoren van de divisie Oil-free Air van Atlas Copco
    Tel: +32 (0)3 401 92 09 of e-mail: christophe.browaeys@be.atlascopco.com

Atlas Copco is een industriële groep die wereldwijd marktleider is op het gebied van compressoren, expanders en luchtbehandelingssystemen, apparatuur voor de bouw en mijnbouw, industriële gereedschappen en assemblagesystemen. Met zijn innovatieve producten en diensten levert Atlas Copco oplossingen gericht op duurzame productiviteit. Het bedrijf is opgericht in 1873, heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, Zweden, en is actief in meer dan 170 landen. In 2011 werkten er ongeveer 37.500 mensen bij Atlas Copco en bedroeg de totale omzet 9 miljard euro. Meer informatie is te vinden op http://ww.atlascopco.com/.

Oil-free Air is een divisie binnen de business area Compressor Technique van Atlas Copco. Zij ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd olievrije luchtcompressoren voor alle sectoren van de industrie waar de luchtkwaliteit van essentieel belang is, en oliegeïnjecteerde compressoren voor minder kritische toepassingen. Deze divisie richt zich op luchtbehandelingssystemen en oplossingen voor de levering van perslucht van hoge kwaliteit ter verdere verhoging van de productiviteit van klanten. Het hoofdkantoor van deze divisie is gevestigd in Shanghai met de belangrijkste productiecentra in België, China, India en Brazilië.