Close

Atlas Copco Upravni Odbor je odlučio da podeli Grupu na dve kompanije u 2018. godini

11.04.2023.

Stokholm, Švedska, 16. januar 2017: Upravni odbor Atlas Copco je pokrenuo inicijativu, sa ciljem da predloži godišnjoj skupštini u 2018. godini da donese odluku o podeli Grupe u dve navedene kompanije, Atlas Copco i " NewCo "(radni naziv), i da se akcije “NewCo” podele akcionarima. Ovaj predlog je odmah zatim i usvojen, tako da će kompanija Atlas Copco biti zvanično podeljena na dve odvojene kompanije u drugom kvartalu 2018. godine.

 

NewCo (ne zna se još zvanično ime) će se fokusirati na korisnike iz oblasti rudarstva, građevine i niskogradnje i obuhvataće postojeće poslovne divizije: opremu za rad u rudnicima i kamenolomima MR, kao i građevinsku opremu Construction Tools, sa pripadajućim servisima. Obe poslovne divizije imaju združeno oko 12 000 zaposlenih i pro forma prihod od BSEK 28 ( 3 milijarde eura ) i operativnu maržu od oko 16% za 12 meseci zaključno sa 30. septembrom 2016.

Atlas Copco će se fokusirati na industrijske potrošače i obuhvataće: Kompresorsku tehniku CT – (kompresori, sušači, ekspanderi, duvaljke, generatori…), vakuumsku tehniku VT- (vakumi, vakumska rešenja), industrijsku tehniku ITBA- (industrijske alate i sisteme za sklapanje) kao i diviziju za pokretne kompresore, generatore i pumpe za vodu, uključujući servis deo CR i posebnu diviziju za iznajmljivanje opreme Rental. Ova kompanija broji oko 33 000 zaposlenih i pro forma prihod od BSEK 74 (7.9 milijardi eura) i operativnu maržu od oko 20% za 12 meseci zaključno sa 30. septembrom 2016.

" Upravni Odbor i menadžment Atlas Copco Grupe, veruju da će se deljenjem Grupe na dve odvojene kompanije stvoriti dugoročna vrednost za akcionare," rekao je Hans Straberg, predsednik Upravnog Odbora Atlas Copco AB. "Obe kompanije su globalni lideri u svojim oblastima i imaće više koristi usled fokusiranijih odgovornosti u upravljanju poslom." Atlas Copco Grupa pokriva širok spektar privrednih grana i krajnjih kupaca.

Atlas Copco je tokom godina profitabilno porasla i razvila jake odnose sa klijentima širom sveta.

"Dve kompanije imaju različite vodilje i karakteristike potražnje", rekao je Ronnie Leten, Predsednik i CEO Atlas Copco Grupe. "Podelom će povećati svoje sposobnosti da ponude dodatne vrednosti klijentima, uvećaju svoje poslovanje i privuku talente."

 

Planirano je da se podela Grupe uradi kroz distribuciju akcija, čime će akcionari Atlas Copco AB dobiti udeo u NewCo AB u srazmeri sa svojim delom postojećih akcija. Namera je da se NewCo AB pojavi na Nasdaq Stockholm berzi u Stokholmu, u Švedskoj, u drugom kvartalu 2018. Podela akcija NewCo AB je predviđena da zadovolji zahteve Leks Asea, što znači da su akcionari Atlas Copco AB bazirani u Švedskoj oporezovani samo na vrednost primljenih akcija kada ih prodaju.

Za više informacija, pogledajte http://vvv.atlascopcogroup.com/investor-relations/.

Za dodatne informacije obratite se:

• Danijel Althoff, menadžer za odnose sa investitorima +46 8 743 9597 ili +46 76 899 9597 ir@se.atlascopco.com

• Ola Kinnander, menadžer za odnose sa medijima +46 8 743 8060 ili +46 70 347 2455 media@se.atlascopco.com

 

Ova informacija je informacija koju je Atlas Copco AB dužan da javno objavi, shodno EU propisima oko zloupotrebe tržišta. Informacija je objavljena, preko gore navedenih kontakt osoba, u 8.30 pre podne po centralnom evropskom vremenu 16.01.2017.

 

 

Atlas Copco je svetski lider u pronalaženju rešenja sa održivom produktivnošću. Atlas Copco Grupa poboljšava svoje proizvode i servis sa fokusom na produktivnost, energetsku efikasnost, bezbednost i ergonomiju.  Kompanija je osnovana 1873. godine, sa sedištem u Stockholm-u, Švedska, ima globalno prisustvo u više od 180 zemalja. U 2015. godini, Atlas Copco je imao prihod od BSEK 102 (11 milijardi EUR-a) i više od 43 000 zaposlenih.

Atlas Copco A.D. Srbija stoji svojim korisnicima na usluzi sa inovativnim kompresorima, vakumskim rešenjima, tretmanima komprimovanog vazduha, građevinskom opremom i rudarskom opremom, industrijskim alatima i sistemima za sklapanje, a sve to uz podršku profesionalnog i angažovanog servisa.

Atlas Copco News Korporativno