Oljefrie boblegardiner som beskytter livet i havet

Når vi opererer i åpne farvann, bør vi ikke undervurdere rollen som oljefri, da det er viktig når luften er i direkte kontakt med miljøet. 

19. juni 2018

Et eksempel er bruk av oljefri luft for etablering av boblegardiner under vann for lyddemping.

Når lyden som slippes ut under bygging av havvindfundamenter til sjøs er fem ganger høyere under vann enn i friluft, opplever sjøpattedyr plager som kan føre til døvhet eller desorientering. I henhold til europeisk lovgivning må virkningen på det marine livet reduseres. Det moderne tiltaket anerkjent av europeiske regulatorer er genereringen av en lokal midlertidig boblegardin.

Boblegardin: hvordan fungerer det?

Spesialiserte offshoreoperatører beregner og etablerer midlertidige boblegardiner når de støtter vindkraftselskaper.

Før de kobler til hammeren, installerer disse ekspertene en boblegardin på bunnen av havet, rundt byggeplassen. De kobler en perforert slange til en kompressor og plasserer den rundt hver haug på havbunnen. Luften som produserer boblene, får tilførsel fra 100 % oljefrie luftkompressorer.

Når disse kompressorene er i drift, slipper de små luftboblene ut av den perforerte slangen og skaper et støyreduserende teppe – laget av disse luftboblene. Denne boblegardinen, fra havbunnen til overflaten, kan redusere støynivået med mer enn 90 % og dermed beskytte sjølivet.

Hvorfor oljefri luft?

Rollen som oljefri er av miljømessige årsaker, da luften er i direkte kontakt med miljøet. Det er ikke noe poeng i å risikere miljøoljeforurensning, da oljeforurensning (selv av de minste oljemengdene) kan være skadelig for livet i havet.

Kompressorer med oljefiltre leverer en løsning som ofte kalles «teknisk oljefri luft», men for å oppnå selv knapt akseptabel luftkvalitet med kompressorer med oljeinnsprøytning, er det nødvendig å installere flere dyre komponenter. Bare 100 % oljefrie luftkompressorer vil kunne levere luft med en renhet i klasse null, og kan begrense alle risikoer for forurensning og mulige farer for forretninger og miljø.

Finn ut mer om hvordan Atlas Copco hjelper offshoreindustrien med midlertidige behov.

Michel Jasica

Daglig leder Offshore – Nordsjøen-regionen i Atlas Copco Rental Europe

Oljefrie boblegardiner som beskytter livet i havet

explainer icon